Ekonomi

ABD’de ISM imalat endeksi Ocak’ta beklentileri aştı

ISM, Ocak ayı imalat sanayi PMI verilerini açıkladı. Buna göre ISM imalat sanayi PMI verileri Ocak ayında bir önceki aya göre 2 puan artarak 49,1’e ulaşarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı.

Piyasa beklentisi bu dönemde bilginin 47,2 değer kazanacağı yönündeydi. İmalat sektöründeki daralmanın devam ettiğini gösteren endeks, geçen yılın Aralık ayında 47,1 olarak kaydedilmişti.

Ocak ayında üretim endeksi aylık 0,5 puan artışla 50,4’e, yeni sipariş endeksi ise 5,5 puan artışla 52,5’e yükseldi. İstihdam endeksi ise aynı dönemde 0,4 puan azalarak 47,1’e geriledi.

Bu dönemde imalat sanayinin 4 alt branşında büyüme kaydedilirken, 13 alt branşta daralma yaşandı. Tekstil, ulaşım araçları, kimyevi ürünler ve giyim, deri ve bağlantılı ürünlerde büyüme görülürken, ağaç ürünleri, makineler, plastik ve kauçuk ürünleri, metalik olmayan mineral ürünler, mobilya ve ilgili ürünler, bilgisayar ve benzeri ürünlerde daralma kaydedilen branşlar oldu. elektronik ürünler, fabrikasyon metal ürünler, petrol ve kömür ürünleri, gıda, içecek ve tütün ürünleri, elektrikli aletler, aletler ve bileşenler, kağıt ürünleri, çeşitli imalat ve birincil metaller olarak sıralandı.

S&P Global’in imalat sanayi PMI verilerinde yukarı yönlü revizyon

Öte yandan S&P Global, Ocak ayı nihai imalat sanayi PMI verilerini de açıkladı.

Buna göre Ocak ayı imalat sektörü PMI verisi 50,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Geçen ayki ön verilerde 50,3 olarak açıklanan endeks, geçen yılın Aralık ayında 47,9’a ulaşmıştı.

ABD imalat sektöründe Ocak ayında Nisan 2023’ten bu yana ilk kez iyileşme görülürken, endeks Eylül 2022’den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

PMI verilerinin 50 ve üzeri okumaları sektörde genişlemeye, 50’nin altındaki değerler ise daralmaya işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu