Haber

Alman basını: Erdoğan mutluluktan uçuyor olmalı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Altı Tablo’nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak desteklemeyeceği açıklaması Alman basınına da yansıdı.

Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a çağrı yaptığının hatırlatıldığı haber ve yorumlarda, Akşener’in adımının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhindeki muhalefeti zayıflatacağı görüşü gündeme geldi. .

‘FIRSAT İLE REDDEDİLMESİ ERDOĞAN’IN HAYIRINA OLACAK’

Almanya’nın güneyindeki Karlsruhe kentinde çıkan yerel gazete Badische Neueste Nachrichten, Maraş depremleri sonrası yaşanan tahribata dikkat çekerek, muhalefetteki görüş ayrılıklarının Erdoğan’a fayda sağlayacağı görüşünü dile getirdi. Gazete, “Erdoğan mutluluktan uçuyor olmalı. 45 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en büyük depreminin üzerinden sadece birkaç hafta geçti” dedi. inşaattaki usulsüzlükleri, yolsuzlukları ve diğer çarpıklıkları yerle bir eder, seçim kampanyasında avlanmaktan korkmazdı.” kurmak.

Badische Neueste Nachrichten gazetesinin haberine göre, “Erdoğan, hem deprem hazırlıklarında hem de sarsıntı sonrası yardımlarda iflas eden bir hükümetin tasfiye memuru pozisyonundan birdenbire çıkarak, afet bölgesinde yeniden yapılanmaya başlayan cumhurbaşkanı pozisyonuna yükseldi. rakipleri kargaşa içinde kafa kafaya iken.”

‘AKŞENER’İN İSMİ ERDOĞAN’A GÖKTEN HEDİYE’

Başkent Berlin’de yayınlanan yerel Die Tageszeitung gazetesi ise “Muhalefet kendi kalesine gol attı” başlıklı analizinde, muhalefetin ortak aday üzerinde uzlaşma sağlayamamasını “gökten gelen bir lütuf” olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için. Anketlerde Yavaş ve İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’ndan çok daha iyi puanlar aldığını belirten Die Tageszeitung, Akşener’in anketlerde zayıf görünen Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ‘haklı’ karşı çıktığını düşünüyor. Gazete, “Muhalefet mayıs ayında yapılacak seçimlerde talihini sürdürmek istiyorsa derhal taviz vermelidir. Aksi takdirde, nihayet cumhurbaşkanı ile görüşmeye çalışan milyonlarca Türk’ün umutlarını yok etmiş olacaktır” yorumunu yaptı. 20 yıldır Erdoğan’dan başka.”

‘HDP SEÇİME KENDİ ADAYLARIYLA DA GİDEBİLİR’

Berlin merkezli Der Tagesspiegel gazetesi, gelişmeleri muhalefet için ‘intihar’ olarak nitelendirdi. Erdoğan aleyhindeki ittifakın çöktüğü ve Erdoğan’ın seçimlerdeki şansının büyük ölçüde arttığı görüşüne yer verilen değerlendirmede, “Depremler sonrası birçok Türk’ün gözünde hükümet iyi bir tablo çizmese de, Erdoğan, önceki seçimlerde olduğu gibi muhalefet içindeki bölünmelerden yararlanabilir.” .

İttifak içindeki tek anlaşmazlığın cumhurbaşkanı adayı olmadığını, 20 yıllık AK Parti iktidarının ardından boşalan koltuklar için de çekişme yaşandığını belirten gazete, Akşener’in küçük partilerin üst sıralara gelmesine karşı olduğuna dikkat çekti. yeni hükümette. GÜZEL Parti’nin yaklaşık yüzde 15 ile 6’lı masada CHP’den sonra en yüksek oyu alan parti olduğuna dikkati çeken gazete, “Kılıçdaroğlu’nun Akşener’in partisi yanında yer almadıkça cumhurbaşkanlığı için fazla şansı olmayacak.”

Der Tagesspiegel, “CHP’nin diğer dört müttefikinin toplam oylarının yüzde 5’i bile geçmediğini” hatırlatarak, “Akşener’in İYİ Parti’sinden başka bir aktör de yüzde 12 oy potansiyeline sahip HDP’dir. Seçimlerde çoğunluğu elde eden HDP’nin “HDP, muhafazakar ve milliyetçi siyasetçilerin isteksizliği nedeniyle 6’lı masaya davet edilmedi. HDP de kendi adayıyla seçime gidebilir ama hakkında açılan kapatma davası nedeniyle seçime katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor.” (DW Türkçe)

haberdalaman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu