Teknoloji

Bilim adamları, arıların bulmaca çözmeyi öğrendiklerini ortaya koyuyor

 İngiltere’deki Londra Queen Mary Üniversitesi’nden bilim adamları, “sosyal öğrenmenin” eşek arılarının davranışları üzerindeki etkisini araştırdılar.

Bilim adamları tarafından yapılan bir çalışmada, bombus arılarının (bombus arılarının) daha deneyimli arıları izleyerek bulmaca çözmeyi öğrendikleri ortaya çıktı.

Araştırmanın bir parçası olarak bilim adamları, şeker çözeltisine erişmek için bükülerek açılabilen kapaklı bir yapboz kutusu yaptılar.

Kapak, üzerindeki kırmızı plakaya basılarak saat yönünde, mavi plakaya basıldığında ise saat yönünün tersine çevrilerek açılır.

Çözümü diğer arılara iletirler.

Bilim adamları tarafından kutuyu açmak üzere eğitilen arıların daha sonra kolonilerindeki diğer arılara ödül yolunu aktardıkları gözlemlenmiştir.

Alice Bridges liderliğindeki araştırmacı, deneyiminin davranışsal “eğilimin” primatlarda ve kuşlarda görülene benzer şekilde eşek arılarında yaygın ve sürekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Duyusal ve Davranışsal Ekoloji Profesörü ve ‘The Mind of the Bee’ kitabının yazarı Profesör Lars Chittka şunları söyledi:

haber-esme.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu