Ekonomi

Blinken’a göre Gazze’nin geleceği: Ne Hamas ne İsrail

Blinken, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de gerçekleşen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerinde İsrail’in “meşru müdafaa hakkı”na güçlü destek verdiklerini dile getirdiklerini belirten Blinken, ABD Kongresi’nin İsrail’e ek destek konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

‘Siviller korunmalı’

ABD Lideri Joe Biden’ın İsrail’in eylemlerinde uluslararası insani hukuka uyulması gerektiğini söylediğini hatırlatan Blinken, “Sadece Gazze’de değil Batı Şeria’da da sivillerin korunması gerektiğini vurguluyorum. Burada Filistinlilere ve aşırıcı aşırıcılara yönelik provokasyonlar var” dedi. Şiddet durdurulmalı ve sorumlular hesap vermeli.” ifadelerini kullandı.

Yeni cephelere karşı çıkıyorlar

Hizbullah ve Lübnan’a ilişkin bir soruya yanıt veren Blinken, “Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması gerektiğini başından beri çok net ifade ettik.” dedi.

Gazze’de çok taraflı bir güç kurulması yönünde herhangi bir konuşulup konuşulmadığı sorulduğunda Blinken, “Gazze’de 7 Ekim öncesi statükoya dönüş olmamalı ve olamaz. Bu kabul edilemez.” o cevapladı.

‘Ne Hamas ne de İsrail’

Hamas’ın Gazze’yi kontrol etmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyen Blinken, “İsrail’in Gazze’nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz.” söz konusu.

Blinken, İsrail’in böyle bir niyetinin olmadığını belirterek, “Bu konuda pek çok ihtimal var ancak bu konuda detay vermek için henüz çok erken.” Bu kelimeyi kullandı.

catalcaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu