Haber

Kaspersky raporu: Türkiye’de çalışanların yüzde 55’i işlerini bir robota kaptırmaktan korkuyor

Kaspersky’nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankete göre Türkiye’de çalışanların yüzde 55’i işlerini robotlara kaptırmaktan korkuyor.

Kaspersky’nin açıklamasına göre yapay zeka kullanımı her geçen gün artıyor. Robotlar dünya çapında birçok iş durumunda kullanılmaktadır. Yıllardır araba yıkayan, siparişleri teslim eden, depolarda malları tasnif eden, hastalara ilaç dağıtan ve fabrikalarda montaj işlerini yapan robotlar var. Bugün, ChatGPT’ler akıcı bir konuşma sürdürme, karmaşık bilimsel kavramları açıklama, dillerin ortasındaki metinleri çevirme ve daha fazlasını yapma potansiyeli ile ön plana çıkıyor.

Kaspersky’nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlarla yaptığı ankete göre, çalışanların şirketlerin kullandığı robotlar ve otomasyon sistemleri hakkında bazı endişeleri var. Türkiye’de çalışanların yüzde 55’i işlerini bir robota kaptırmaktan korkuyor ve her dört çalışandan biri (yüzde 26) şirketlerinde robotlar veya otomatik sistemlerle ilgili siber güvenlik olayları duyduğunu bildiriyor. Ancak birçok çalışan, robotlaşmanın olumlu etkilerinin farkında olduğunu belirtiyor.

“Robotlar işçileri tehlikeli işlerden kurtarıyor”

Türkiye’den ankete katılan çalışanlar da robotların varlığına olumlu yanıt verdi. Otomasyonun çalışanların sağlığına büyük faydalar sağladığının belirtildiği araştırmaya göre, çalışanların yüzde 82’si robotların kendilerini fiziksel olarak zorlayıcı veya tehlikeli işler yapmaktan kurtardığını söylüyor.

Ankete katılanların yüzde 44’ü bunun insan faktöründen kaynaklanan iş kazası olasılığını azalttığını belirtiyor. Ayrıca çalışanların yüzde 51’i robotların üretim süreçlerinde verimliliği artırdığını ve ekonomik fayda sağladığını belirtiyor. Ek olarak, yüzde 39’u robotlaşmanın çalışanlara daha ilgi çekici ve daha yüksek maaşlı pozisyonlar için yeniden eğitim fırsatı sunduğuna inanıyor.

“Otomatik araba yıkamada çalıştılar ve başardılar”

Brandon Muller, “2017’deki Black Frontier konferansında, araştırmacılar Billy Rios ve Jonathan Butts, otomatik araba yıkama sistemlerinin nasıl hackleneceğini ve bunun insanlar için ne tür bir tehdit oluşturduğunu gösterdiler. İnternete bağlanabilen PDQ LaserWash tipi otomatik bir araba” dedi. , Kaspersky’de Teknik Uzman. Yıkama sistemi üzerinde çalıştılar ve onu ele geçirmenin bir yolunu buldular. Hatta sadece aracı değil, sürücüyü de tehlikeye atabilecek otomatik bir kapıyı araca çarpmanın mümkün olduğunu bile gösterdiler. Bazı kişi ve kuruluşlar otomasyona karşı temkinli davranıp onu kullanmaktan kaçınırken, bazıları da iş süreçlerini yeni teknolojilerden dönüştürüyor. “Daha fazla iş dijitalleşmesi kaçınılmaz olduğundan, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin iş ihtiyaçları için otomatikleştirilmiş çözümleri nasıl daha güvenilir ve verimli hale getireceklerini keşfetmeleri gerekiyor.” ifadeleri kullandı.

Kaspersky uzmanları, endüstriyel bilgisayar sistemlerini çeşitli tehditlerden korumak için aşağıdakileri önermektedir:

“Potansiyel siber güvenlik sorunlarını belirlemek ve ortadan kaldırmak için OT sistemlerinin düzenli güvenlik değerlendirmelerini gerçekleştirmek… Etkin güvenlik açığı analizi yönetim sürecinin temeli olarak her zaman güvenlik açığı değerlendirmesi ve önceliklendirme oluşturmak… Sizin için etkili bir asistan olan Kaspersky Industrial CyberSecurity gibi özel çözümler Timely şirketin operasyonel teknoloji ağındaki temel bileşenlerin güncellenmesi, güvenlik düzeltmelerinin ve yamalarının teknik olarak mümkün olan en kısa sürede uygulanması veya telafi etmek için ek önlemler alınması… Bu, büyük bir olayı önlemek için paha biçilmez olan üretim sürecindeki kesintiler nedeniyle milyonlara mal olabilir. Gelişmiş tehditlerin zamanında tespiti ve araştırılması ve olayların etkin bir şekilde düzeltilmesi için Kaspersky Industrial Cybersecurity for Node with EDR gibi endüstriyel EDR çözümleri… tepki ve yanıt. BT güvenlik grupları ve OT çalışanı için özel OT güvenlik eğitimi, bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olacak temel önlemlerden biridir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu