Ekonomi

Nvidia Ocak ayında tarihi piyasa değeri artışına ulaştı

Lider çip üreticisi NVIDIA (NASDAQ: NVDA ) Corp, Ocak ayında yaklaşık 296,52 milyar dolarlık artışla tarihinin en büyük aylık piyasa değeri artışı rekorunu kırarak toplam piyasa değerini yaklaşık 1,52 trilyon dolara çıkardı. Bu önemli büyüme, şirketin Mayıs 2023’teki 248,23 milyar dolarlık kazanç rekorunu geride bıraktı.

Nvidia’nın piyasa değerindeki önemli artış, yapay zeka (AI) konusundaki artan heyecanın yanı sıra analistlerden gelen olumlu değerlendirmelere ve şirketin yakın zamanda genişletilmiş AI tekliflerine ilişkin duyurusuna bağlanıyor. Nvidia’nın hisseleri, yeni masaüstü grafik işlemcilerinin ve yapay zeka ile ilgili donanım ve yazılımlardaki iyileştirmelerin duyurulmasının ardından Ocak ayında yükseldi.

Şu anda dünyanın en değerli şirketi Microsoft (NASDAQ: MSFT )’in piyasa değeri de önemli oranda artarak 159,36 milyar dolara çıktı. Bu artış büyük ölçüde Azure bulut hizmetlerine olan talebin artmasından kaynaklanmaktadır. Microsoft Salı günü üç aylık kazanç ve gelirlerinin beklentileri aştığını bildirdi. Ancak şirketin “önemli ölçüde” daha yüksek ardışık maliyetlere ilişkin tahmini yatırımcı duyarlılığını azalttı. Çarşamba itibarıyla Microsoft’un piyasa değeri 2,95 trilyon dolara ulaşarak Apple Inc.’in 2,85 trilyon dolarlık piyasa değerini geride bıraktı.

Meta Platformları geçen ay piyasa değerinde bir artış yaşadı ve Eylül 2021’den bu yana ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini aştı. Aralık çeyreğinde gelirinde %25 artış bildiren ve ilk temettüsünü açıklayan Meta’nın hisseleri yüzde 14’ün üzerinde artış gösterdi. Perşembe günü mesai sonrası işlemlerde %451’e yükseldi. Bu artış Meta’nın piyasa değerini 148 milyar dolar artırarak 1,16 trilyon dolara çıkardı.

Buna karşılık Tesla Inc, geçen ay yaklaşık %24,5 düşüşle piyasa değeri açısından ilk 20 küresel şirket arasında en zayıf performans gösteren şirket oldu. Yavaşlayan büyümeyle ilgili endişeler şirketin değerini etkiledi; CEO Elon Musk, son fiyat indirimlerine rağmen bu yıl satış büyümesinin “önemli ölçüde daha düşük” olacağını belirtti.

Aynı dönemde Saudi Arabian Oil Co.’nun piyasa fiyatında %7,3 oranında düşüş yaşandı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu