Yaşam

Phoenix Hikayesi Neyi Temsil Eder?

İnsanoğlu var olduğu günden beri var olan şeylerden memnun olmayan bir canlı olduğu için, ölümden sonra yaşam ya da yeniden doğuş teorileri üzerine sayısız fıkra üretmiştir. Bu hikâyeler zamanla o toplumun mitolojisi haline geldi. hangisi onlardan biri Pers mitolojisindeki yeniden doğuş hikayelerinin bir numaralı kahramanıbir anka kuşu oldu.

Simurg olarak da bilinen Anka kuşu, Pers mitolojisine bağlı bir figür olmasına rağmen Türkler de dahil olmak üzere çevre coğrafyalarda yaşayan birçok toplumun hikayelerinde kendine veya örnek bir figür olarak yer bulmuştur. Doğuşu olduğu kadar bilgeliği de simgelediği için sanat eserlerinde sıkça görülür. anka kuşu neyi temsil ediyorGelin daha yakından inceleyelim ve bu efsaneyi yaratan hikayeleri görelim.

Hiç bilmeyenler için anka kuşu nedir?

Simurg ve zümrüdüanka olarak da bilinen Anka kuşu, Pers mitolojisinin efsanevi karakterlerinden biridir. Sênmurw, Sîna-Mrû gibi farklı isimlerle anka kuşu Türk mitolojisindeki Huma kuşu ve Mısır mitolojisindeki Anka Kuşu. Phoenix ile sadece Pers mitolojisinde değil; İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Doğu Roma edebiyatı ve diğer eserlerde yarışmamız mümkün.

Phoenix özellikleri neye benziyor?

Tarih boyunca birçok farklı biçimde tasvir edilen anka kuşu, İran sanatının en kanatlı kuşudur. Dev bir kuş yaratığı olarak gösterilir. Köpek başlı ya da aslan pençeli versiyonları da vardır. Bazen tavus kuşu olarak tasvir edilen anka kuşu, nadiren insan yüzü ile gösterilir. Bazı versiyonlarda anka kuşu bir memelidir ve yavrularını emzirir. Kanatları genellikle bakır renginde tasvir edilmiştir.

Gelelim anka kuşu efsanesine:

Anka kuşu, bugün İran’ın sonu olan bir sulak alanda yaşıyor. Bazı rivayetlerde Kaf Dağı’nda yaşadığı söylenen simurg, İyi niyetli bir karakter olmasına rağmen yılanlara düşmandır. Bir rivayete göre 1700 yıl yaşadıktan sonra yanmış. Başka bir hikayede ölümsüzdür ve Bilgi Ağacı’nda yaptığı yuvada yaşar. Daha yaygın olarak bilinen bir hikayede, anka kuşu küllerinden tekrar tekrar doğduğu sürece yaşadı ve dünyanın yok oluşuna üç kez tanık oldu. Anka kuşu bu uzun yaşamı sayesinde tüm zamanların bilgisine sahiptir.

Sasani Perslerine göre anka kuşu yeryüzüne rahmet getirir. Gaokerena adlı bir hayat ağacında yaşıyor ve kutsal haoma bitkisi sayesinde şeytani olan her şeyi iyileştirir.Sonraki dönemde anka kuşu, Farsça Homa ve Arapça Rukh olarak anılan çok daha ilahi bir figür haline geldi.

Anka kuşu uçmaya başladığında tüm bitkilerin tohumlarının döküldüğü ve Bu tohumlar dünyanın her yerine dağılır ve yeni bitkilere dönüşür. Öyle ki bu bitkilerde insanlığın tüm hastalıklarına çare bulunmaktadır. Bazı hikayelerde çok daha fazla ilahi güce sahip olarak tanımlanan anka kuşunun kanatlarının bir dokunuşuyla her türlü hastalığı iyileştirdiği söylenir.

Shahnameh’deki anka kuşunun hikayesi:

Fars edebiyatının en değerli şairlerinden biri olarak kabul edilen Firdevsî tarafından yazılmıştır. 60 bin beyitten oluşan Şehnâme adlı eserde,Anka kuşu en çok bahsedilen figürlerden biridir.

Shahnameh’de Kral Sam’in Zal adında albino bir oğlu oldu. Bebeği şeytandan geldiğini düşündükleri için dağa bırakırlar. Anka kuşu bebeği görünce onu alır ve sevgiyle büyütür. Zal, büyüyünce tekrar insanların arasına girmek istediğini söylüyor. Anka kuşu tüylerinden birini verir, ihtiyacı olduğunda onu yakmasını söyler ve onu gönderir.

Kalabalığın ortasında dönen Zal, Rudaba isimli bir kadına aşık olur ve evlenir. Zaman geçip de Rudaba doğum yapmak üzereyken karısının öleceğini anlayan Zal tüyü yakar ve ankayı çağırır. Anka kuşu hızla ortaya çıkar, sezaryen gibi bir formül kullanarak hem anneyi hem de bebeği kurtarır. Adı Rüstem olan bu bebek, Pers mitolojisinin en nadide kahramanlarından biri olacaktır.

Anka kuşu İslam öncesi kültür eseri olmasına rağmen İslami dönemde yazılmış bazı eserlerde rastlamak mümkündür. Örneğin Mantiku’t-Tayr İranlı şair Ferid ud-Din Attar tarafından yazılmıştır.Efsanevi anka kuşunu arayan bir kuş sürüsünün hikayesini anlatıyor.

Anka kuşu ne anlama gelir, neyi temsil eder?

Anka kuşuna mistik bir anlam vermek isteyenler çıkarcı bir sembol olduğunu söylerler. Başlıca özelliği ölümsüzlüktür.Pek çok farklı mitolojideki kuş figürleri gibi anka kuşu da bir ateşe dönüşür, yanar ve öldüğünde ya da herhangi bir nedenle yeniden doğar.

En dikkate değer anka kuşu anlamları, bir tür ruhsal aydınlanma ve hatta reenkarnasyondur. Reenkarnasyon ile ilişkilendirilmesinin nedeni;Başka bir rivayette ise cehenneme kadar yanarak arınarak dünyaya tertemiz olarak geri dönmektir.

Her şey tamam da anka kuşu neden küllerinden doğuyor?

Birçok pagan inanışına veya kültürel aktarıma göre ateş en büyük temizleyicilerden biridir. Bir pisliği temizlemenin en kolay yolu, onu yakarak yok etmektir. Ateş ayrıca doğanın en değerli güçlerinden biri olarak kabul edilir. Aslında bu nedenle ateşe tapan birçok eski inanç vardır.

Ancak ateşin gücü sıradan yaratıkları birbirine bağlar. Çünkü canlılar yanar, ölür, yok olur. Ancak, anka kuşu o kadar değil. Anka kuşu yansa bile yeniden doğacak. Üstelik yeniden doğduğunda tertemiz, eski kirlerden, yani günahlardan arınmış olarak doğar. Bu insanın en büyük hayalidir.

Dini öğretilere genel olarak baktığımızda eski hayatından tövbe edip yeni bir yola girmekten bahsediyorlar. Bir tür aydınlanma ya da yeniden doğuş olarak adlandırılan bu durum, En iyi anka kuşunun kül olduğunu ve yeniden doğduğunu anlatır. Bir de olayın güç boyutu var. Bak yaktın beni kül oldun ama ben o kadar güçlüyüm ki pes etmedim, yeniden doğdum, demek üzere.

Başta Pers mitolojisi olmak üzere farklı isimlerle de olsa birçok farklı kültürde yeri vardır. anka kuşu hikayesi neyi temsil ediyor sorusuna cevap vererek bu ilginç efsanevi karakterden bahsettik. Şair ne dedi? ‘Ben yanmazsam, sen yanmazsan, biz yanmazsak karanlık nasıl aydınlığa çıkar?’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu