Haber

Tepebaşı Belediyesi Kadın Bakış Açısından Cumhuriyetin 100. Yılı Paneli Gerçekleştirdi

Tepebaşı Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı Paneli Kadın Bakış Açısıyla gerçekleştirildi. Panelde konuşan Önder Ataç, “Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Eskişehir kadın dostu bir şehirdir, bir cumhuriyet şehridir. Annelerimiz, kız kardeşlerimiz, kardeşlerimiz bizim şan ve şerefimizin tacıdır.”

Cumhuriyetin 100. Yılı kentte birçok etkinlikle kutlanıyor. Bu kapsamda ‘Kadın Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılı’ paneli Haller Gençlik Merkezi’nde Eskişehirlilerle buluştu. Moderatörlüğünü CHP Eskişehir Milletvekili Dr. TBMM Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Av. Gülizar Biçer Karaca ve Cumhuriyet Tarihçisi Prof. Dr. Şaduman Halıcı konuşmacı olarak katılan panelde, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Toplantıya 27. Dönem CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin Ahmet Ataç’ın yanı sıra meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

“Eskişehir kadın dostu bir şehir”

Panelde konuşan Önder Ataç, “Mustafa Kemal Atatürk vizyon sahibi bir cumhurbaşkanıydı. 1926 yılında hazırlanan Türk Medeni Kanunu’nun hazırlanması Mahmut Esat Bozkurt tarafından kaleme alınmıştır ve bana göre devrim niteliğindeki en büyük yazıdır. kadın-erkek eşitliği, aile birliğinin sağlanması gibi çok değerli bir kapsam.Ayrıca 1934 yılında kadınlara oy hakkı da verildi.Bunlar çok büyük bir vizyon.Savaştan çıkmak çok zor ama Türk milleti bunu biraz basit yaptı. Ama ondan sonraki devrim daha zor oldu ve başardılar. Kadınların yerde sürünmeyi değil, omuzları üzerinde göklere yükselmeyi hak ettiği söyleniyor. “Biz çocuklarız ve liderin torunları. Ben cumhuriyetin bir kadın devrimi olduğunu düşünüyorum. Eskişehir kadın dostu bir şehirdir, bir cumhuriyet şehridir. Annelerimiz, kız kardeşlerimiz ve kızlarımız bizim en büyük şanımızdır” dedi.

“Kadınlarımızın kazanımları çok önemli”

Panelin moderatörlüğünü yapan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, “Cumhuriyetin dünyanın her yerinde birçok ismi var. Ama bizim cumhuriyetimizin anlamı çok daha farklı. Ebedi ve tek liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizi felaketten kurtardıktan sonra” dedi. Düşmanın çizmeleri ve bütün milletin gayretiyle istiklal savaşımızı kazandık, cumhuriyet cumhuriyet oldu.” “Tam 100 yıl önce ilan edilen cumhuriyetin değeri çok farklıdır. Bugün sahip olduklarımızı cumhuriyete borçluyuz. Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Ülke olarak başarılarımız, vatandaşlarımızın başarıları ama çoğu Kadınlarımızın tüm başarıları çok daha değerlidir” dedi.

Panelde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Av. Gülizar Biçer Karaca ve Cumhuriyet Tarihçisi Prof. Dr. Şaduman Halıcı, hayat hikayelerini ve mücadele hikayelerini anlattı.

“Ben bir Cumhuriyetçi kadınım”

Şaduman Halıcı, “Ben bir cumhuriyet kadınıyım. Toprağın bana verdiği imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum. Bu toprakların imkanlarıyla kazandıklarımı bu topraklara geri vermek için çalışıyorum. Hepimiz belli aşamalardan geçtik” diyerek öğretmenlik yıllarında karşılaştığı zorlukları anlattı.

“Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutluyoruz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve Denizli Vekili Av. Gülizar Biçer Karaca, “Yönünü bir hanedanın emriyle, başka bir devletin himayesi altında değil, kendi iradesiyle çizen bir halk ve bu yöne öncülük eden, tam bağımsız bir ülke, bir aşık, bir cumhurbaşkanı. Özgürlük, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda tam bağımsızlık hedefine ulaşır.” “Kendisi için bir slogan olan Cumhuriyetin 100. yılını kutluyoruz. Ben de bir cumhuriyet kadınıyım. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ü temsil edebilmem çok etkileyici ve etkileyicidir.” Böyle bir onuru paylaşıyorum. Kendi irademle çizdiğim yönü sizlerle paylaşacağım” diyerek hayat hikayesini paylaştı. .

Konuşmacılar ayrıca cumhuriyetin kurulduğu dönemde kadının durumu ve hakları ile Atatürk’ün kadınlara yönelik yaptığı reformlara, cumhuriyetin başarılı kadınlarından örnekler vererek değindi.

“Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacak”

Panel sonunda 27. Dönem CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Cumhuriyetin hikâyesini Atamız yazdı. Biz onu sonsuza kadar yaşatacağımıza söz verdik. Fikri hür, vicdanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirerek sözümüzü tutacağız.” Özgür bilgelik. Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız. Bu mücadele her zaman devam edecek. 100. Yılımız.” Tebrikler” diyerek konuşmacılara çiçek ve “Kurtuluş Savaşı’nda Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” kitap serisini takdim etti. – ESKİŞEHİR

haberpasinler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu