Haber

Trump, haksız olduğunu savunarak Yargıç Chutkan’ı eleştiriyor

YENİ ABD eski Başkanı Donald Trump, 2020 seçimleriyle ilgili olarak aleyhine açılan dava kapsamında geçen hafta “kışkırtıcı ifadeler” kullanılmasına karşı uyarıda bulunan Yargıç Tanya Chutkan’ın taraflı ve haksız olduğunu savundu.

Trump, kendi sosyal medya platformu TruthSocial’da yaptığı paylaşımda, “2020 başkanlık seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmeye çalıştığı” iddiasıyla aleyhine dava açan Yargıç Chutkan’ı eleştirdi.

Trump, yaptığı paylaşımda Chutkan’ın 6 Ocak Kongresi etkinliklerine katılan kişilerle ilgili sözlerine yer vererek, etkinliklere katılan kişileri “öfkeyle” cezalandırdığını iddia etti. Yargıcın siyasi olarak önyargılı ve haksız olduğunu savunan Trump, “(Chutkan) açıkça parmaklıklar ardında olmamı istiyor” dedi. sözünü kullandı.

Georgia eyaletinde 2020 seçim sonuçlarına müdahale etmeye teşebbüs iddiasıyla hakkında suçlamada bulunması beklenen Fulton Bölge Savcısı Fani Willis’i de eleştiren Trump, seçim sonuçlarına müdahale etmediğini savundu.

Trump, “hile yaparak seçimi çalanların” seçim sonuçlarına müdahale ettiği ve yargılanması gerektiği görüşünü paylaştı. Trump, bu suçlamaların neden 2,5 yıl önce değil de şimdi yapıldığını sorgulayarak, bunun “2024 başkanlık seçimlerine müdahale” olduğu vurgusunu yineledi.

Donald Trump, yarın Fulton Bölge Mahkemesinde ifade vermeye çağrılan Georgia eski Cumhuriyetçi Vali Yardımcısı Jeff Duncan’ı da hedef aldı. Duncan’ı “başarısız” olarak savunan ve mahkemede ifade vermeyen Trump, şunları söyledi:

“Onun hakkında çok az şey biliyorum ama bu cadı avının en başından beri Gürcistan’daki seçim sahtekarlığını araştıranlar için bir felaket oldu. Neler olup bittiğini öğrenmek için özel bir toplantı yapmayı reddetti, Cumhuriyetçiler arasında destek görmedi (onu desteklemeyi reddettim) ve başından sonuna kadar gerçekle savaştı.

Hakim “sınırlı koruma kararı” verdi

Yargıç Chutkan, geçen hafta Trump’a “2020 başkanlık seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmeye çalışmaktan” açılan dava hakkında kamuoyuna açıklama yapabileceğine dair “sınırlı koruma” emri verdi.

Karar, Trump’ın “Sen benim peşimden gelirsen ben de senin peşinden gelirim!” demesiyle alındı. Haberin paylaşımının ardından Adalet Bakanlığı savcılarının talebi üzerine geldi.

Chutkan, tarafları davayla ilgili açıklamalarına özel dikkat göstermeleri ve “tahrik edici” ifadeler kullanmamaları konusunda uyardı.

Avukatlar, Trump’ın gönderileriyle “Yargıç Chutkan’ı test ediyor gibi göründüğü” yorumunu yaptı.

Trump’a yönelik dördüncü iddianamenin, Georgia eyaletinde “2020 seçim sonuçlarına müdahale etmeye teşebbüs” iddiasıyla bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu