Ekonomi

Basel Komitesi bankalar için yeni risk yönetimi standartları öneriyor

Basel Bankacılık Denetim Komitesi, finansal sistemi güçlendirmek amacıyla, bankaların müşterilerden kaynaklanan karşı taraf kredi risklerinin (CCR) yönetimini geliştirmeleri için yeni kılavuz ilkeler önermiştir. Bu girişim, bu alanda yaşanan ve finans kuruluşlarının önemli kayıplara uğramasına yol açan bazı önemli kötü yönetim örneklerinin ardından geldi.

G20 ülkelerinden ve diğer ekonomilerden düzenleyicilerden oluşan komite, hem müşterilerin ilk kabulü sırasında hem de sonrasında sürekli olarak daha iyi durum tespiti süreçlerine duyulan ihtiyacı vurgulamıştır.

Önerilen standartlar, Mart 2021’de Archegos Capital Management’ın çöküşüyle ortaya çıkan ve bankaların 10 milyar doların üzerinde zarar etmesine neden olan eksikliklere ve 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmanın yanı sıra dönemin Başbakanı Liz Truss tarafından açıklanan vergi indirimlerinin tetiklediği Birleşik Krallık devlet tahvili piyasasındaki çalkantılara bir yanıt niteliği taşıyor.

Basel Komitesi’nin istişare belgesinde, CCR yönetiminde en büyük gelişmelerin özel sermaye şirketleri, sigortacılar, yatırım fonları ve aile yatırım ofisleri gibi banka dışı finansal aracılara yüksek riskli maruziyetleri olan bankalarda beklendiği vurgulanmıştır.

Ağustos ayına kadar kamuoyu görüşüne açık olan taslak kılavuz, bankaların kapsamlı durum tespiti prosedürleri uygulamalarına güçlü bir şekilde odaklanmaktadır. Ayrıca, riskleri azaltmak için sağlam sözleşme şartlarının ve riske duyarlı marjinleme uygulamalarının kullanılması çağrısında bulunuyor. Ayrıca, bankaların müşterilere olan maruziyetlerini ölçmek, kontrol etmek ve sınırlandırmak için çeşitli ölçütler kullanmaları teşvik edilmektedir.

Bu önlemler, düzenleyicilerin bankacılık sektörünün, büyüklüğü ve karmaşıklığı artan banka dışı finans sektörünün sunduğu risklerle daha iyi başa çıkabilmesini sağlama çabalarının bir parçasıdır. Basel Komitesi tarafından belirtilen olaylar, denetim beklentilerini karşılamak ve küresel finans piyasalarının istikrarını korumak için iyileştirilmiş uygulamalara duyulan ihtiyacın altını çizmiştir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

amasraajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu