Haber

İnternet Ağlarına Erişim Kısıtlaması: Sosyal Medya Terörüne Dikkat!

Taksim’de yaşanan patlamanın yansımaları, gerçek hayat kadar toplumsal medyada da tüm süratiyle büyümeye devam ederken, hususla ilgili paylaşımlara yayın yasağı getirildi. Başta Twitter, Instagram ve Facebook olmak üzere toplumsal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı.

Bazen cümbüş, bazen irtibat, bazen propaganda, reklam ve PR aracı olan Toplumsal Medya mecraları vasıtasıyla; algı oluşturuluyor, algıyı yönetiliyor, sonra da kitleleri yönetilip yönlendirme yapılabiliyor, bilinçaltı bildiriler verilebiliyor.

Bu manada terör örgütlerinin toplumsal medya hesapları üzerinden örgütlenerek gerçekleştirdikleri hareketlerin yanı sıra, toplumsal medyada algı operasyonu yürüttüklerini de görüyoruz.  

Terör yalnızca bomba patlatmak günahsız insanları katletmek değil. Öncesi var, sonrası var. Yaptığı aksiyonun ses getirmesi, endişe salması ve iktisattan, toplumsal hayata kadar tüm hayat alanlarını sabote etmesi asıl amaç. Bu manada toplumsal medya en tesirli irtibat aracı. 

BTK tarafından başta taşınabilir operatörler olmak üzere erişim kısıtlaması getirildi. Erişim kısıtlamasından en fazla etkilenen mecralar: 

● YouTube

● Türk Telekom (sağlayıcı)

● Instagram

● Twitter

● TikTok

● Telegram

● WhatsApp

● Facebook

● Ttnet (sağlayıcı)

● Google

Son birkaç saat içerisinde toplumsal medyadaki paylaşımlara baktığımızda nasıl bir bilgi kirliliği olduğu aşikar. Hatta kimileri bilerek, kimileri bilmeyerek, pek çok gazeteci ve haber kuruluşunun dahi, 2016 yılında tekrar Taksim’deki diğer bir patlamanın imajlarını şimdiki argümanıyla paylaştı.

Terörist hareket olduğu düşünülen patlamaya dair paylaşımlar çoğaltılarak, endişe ve tasa provokatörlüğü yapıldı. Bu paylaşımlar şu yollarla yapılıyor:

“Bot Hesaplara Dikkat!”

Tek bilgisayar tarafından yönetilen yüzlerce hesap var. Yani aslında tek kullanıcı tarafından girilen datayı, yüzlerce hesaptan tıpkı anda paylaşan, beğenen ya da retweet eden bir sistem. Algı oluşturmada en fazla bu yol kullanılmakta. Bu bahiste vatandaşa şuurlu olmak ve sorumlu davranmak konusunda değerli iş düşüyor. Kasıtlı olarak terör örgütünü destekleyen vatan hainleri olduğu üzere farkında olmadan, buna alet olan birçok toplumsal medya kullanıcısı da var.

‘Her Sosyal Medya Kullanıcısı Birer Yayıncıdır!’ 

Sosyal medyanın aktifliğinin artması ile birlikte, yayıncılığın yalnızca yüksek tirajlı gazeteler, reytingi olan kanallardan ibaret olmadığı anlaşılmıştır. Her bir toplumsal medya kullanıcısı bir yayıncıdır. Münasebetiyle tüm toplumsal medya kullanıcıları bu sorumluluk dahilinde hareket etmeli ve bu durumun yasal müeyyidelerini de bilmelidir. Rastgele bir paylaşım yaparken bu paylaşımın neye hizmet ettiğini, rastgele bir paylaşımı rt ederken ya da aktüel bir TT çalışmasına dayanak verirken, ilgili hasthag’in (#) kim tarafından, hangi maksatla açıldığını sorgulaması gerekmektedir.

“Tanımadığınız Kişileri Takip Etmeyin!”

Ayrıca toplumsal medyada gördüğünüz her erkek, her bayan, her çocuk profili, gerçek olmayabilir. Bu manada toplumsal medya kullanıcılarına, tanımadıkları bireyleri ve kaynağını bilmedikleri sayfaları takip etmemelerini öneriyoruz. Sempatik bir çocuk, ya da hoş bir bayan görünümünde olan bir hesap profilini ve ismini değiştirebilir, bir sabah uyandığınızda kendinizi, bir terör örgütünün hesabını takip ederken bulabilirsiniz. 

‘Terör Hesaplarını İhbar Edin!’ 

Vatandaşların üzerine düşen kıymetli misyonlardan biri de; toplumsal medyada rastladıkları terör örgütünü destekleyen, terör propagandası yapan ve terör sempatizanı hesapları, [email protected][email protected] ve [email protected] adreslerine ihbar etmeleridir.

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu