Ekonomi

Sabancı, iş kollarında sürdürülebilirlik ve dijitalleşme odağıyla hızlı büyümesine devam ediyor

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme odaklı yatırımlarıyla mevcut işletmeleri koruyup büyütürken, her zaman geleceğe ve yeni büyüme fırsatlarına odaklandıklarını belirterek, “Enerji iş kolumuzda, güçlenme hedefimize güveniyoruz. Türkiye’de 5.000 MW’ın üzerinde.” Adım adım ilerliyoruz. Yeni yatırımlarımızla yenilenebilir enerjinin elektrik üretimimizdeki payını bugün yüzde 45’ten 2026’da yüzde 59’a çıkaracak ve Grup olarak kurulacak her üç rüzgâr ve güneş santralinden birine imza atacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemizde

Öte yandan yenilenebilir enerji alanındaki tecrübemizi uluslararası pazarlara taşımak amacıyla ABD’de ikinci güneş enerjisi yatırımımızı da bu dönemde gerçekleştirdik. Satın aldığımız Oriana Solar LLC ile 2025 yılının ikinci çeyreğinde Teksas’ta 232 MW’lık güneş enerjisi santrali ve 60 MW kapasiteli enerji depolama tesisini devreye almayı planlıyoruz. Sektörde Brisa şirketimiz yıllık lastik kapasitesine ulaşacak. 2018 yılında 300 milyon dolarlık yatırımla inşa ettiği ve yeni nesil teknolojilerle donattığı Aksaray Fabrikası’na 34 milyon dolarlık ek yatırım yaparak 2026’da 4,6 milyon dolar.

Sürdürülebilirlik odaklı büyüme stratejisini bugüne kadar geliştirdiği 9 farklı sıfır emisyonlu araçla güçlendiren Temsa Skoda Sabancı Ulaşım Araçları, Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile ortak Ar-Ge iş birliği anlaşması imzaladı. Temsa’nın Adana’daki tesislerinde üretilecek ilk hidrojen yakıtlı şehirlerarası otobüs prototipinin 2024 yılında tamamlanması hedeflenmekte olup, 2025 yılında seri üretime geçilmesi için karşılıklı görüşmeler devam etmektedir. Bu dönemde İnşaat Malzemeleri iş kolumuz, değerli bir yatırım kararını daha hayata geçirdi. Dünyanın Sabancı’sı olma vizyonumuza katkı sağlayacak. “ABD’de 82 milyon dolarlık yatırımla 2025 yılının son çeyreğinde faaliyete geçecek yeni gri çimento öğütme tesisimiz ile Çimsa, beyaz çimento pazarında olduğu gibi gri çimento pazarında da küresel ayak izini güçlendirecek, “dedi.

“Sürdürülebilirlikle ilgili yatırımlarımız 5 milyar dolara ulaşacak”

Yatırımlarıyla Türkiye’deki ekonomiye ve girişimcilik ekosistemine destek olmaya devam ettiklerini vurgulayan Cenk Alper, “Akbank, 2023 yılının ilk dokuz ayında ekonomimize sağladığı kredi desteğini toplam 1 trilyon 94 milyar TL’ye, 871 milyon TL’ye çıkardı. Bunun milyar TL’si nakitti.”

Tüm bu yatırımları hayata geçirirken iklim acil durumu ve sürdürülebilirlik konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Cenk Alper, “Geçen yıl Kapsam 1-2 emisyonlarımızı yüzde 11, toplam su tüketimimizi ise yüzde 9 oranında azalttık. Yenilenebilir elektrik kullanım oranımızı 3,3 kat artırdık. Tüm bu gelişmelerin ışığında emisyonlarımızı 2025’e kadar yüzde 15, 2030’a kadar ise yüzde 42 azaltacağız. “Sürdürülebilirlikle ilgili yatırımlarımızı 2027 sonuna kadar 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

“10 Kasım’da tüm gönüllü çalışmalarımızı atalarımıza adayacağız.”

Cumhuriyetimizin 100. yılını bir kez daha kutlayan Cenk Alper, değerlendirmesinin son bölümünde, “Bütün bu stratejik dönüşümde Sabancı için bazı kavramların anlamı hiç değişmiyor. Tıpkı Cumhuriyet gibi… 29 Ekim filmimizde de altını çizdiğimiz gibi; Başka Cumhuriyet Yok! Bu nedenle 3. kez düzenlediğimiz, Türkiye’nin en büyük katılımlı sosyal sorumluluk hareketi olan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile Cumhuriyetimizin 100. yılını, Atatürk’ün tavsiyesi üzerine, ülkemiz ve milletimiz için hep birlikte çalışarak kutladık. bu yıl.

Yönetim Kurulumuzdaki tüm arkadaşlarım ve binlerce Sabancı Gönüllüsü ile sahadaydık. Cumhuriyetin sorunu olarak gördüğümüz eğitim ve kalkınma odaklı projelerle Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’ni öncelikli deprem bölgesi olan tüm Türkiye’ye taşırken, Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’ni de bölgenin hizmetine sunduk. Burada 500’ü kadın olmak üzere 1.200 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. “Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamındaki tüm coşkulu çabalarımızı, her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Kasım’da Atamıza ithaf ederek, onun istediği gibi çok çalışarak anacağız.”

lapseki-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu