Ekonomi

SEDDK Başkanı Eroğlu açıkladı! Depremin maliyeti 2 milyar doları bulabilir

Eroğlu, zararların üçte ikisinin de üç ay içinde ödeneceğini bildirdi. Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Bloomberg HTYayınında gündeme ilişkin sorulan soruları yanıtladı.

Deprem sonrası yaşanan hasarlar ve atılan adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, Karhamanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı hasarlar için 1 milyar dolar tahsis edildiğini belirtti. “Talep geldikçe ödeyebilecek durumdayız. Maliyetin 2 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyorum”söz konusu.

Bugüne kadar 272.000 adet hasar ihbarı alınmıştır.

Eroğlu, bugüne kadar 272 bin hasar ihbarı alındığını belirterek, bölge için hızlı önlemler alınarak hızlı adımlar atıldığını, poliçe sürelerinin uzatıldığını, yenilemelerin Pazartesi günü otomatik olarak yapılacağını bildirdi.

Büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğumuzu belirten Eroğlu, yaşanan depremlere bu nedenle ‘Asya Felaketi’ dendiğini, model ve büyüklüklerini aşan bir yıkımla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.

Bu bölgedeki konutların yarısı DASK’lı

Bölgedeki sigorta oranı ile ilgili soru, “Ülkede DASK oranı yüzde 50. Orada da yüzde 50, bazı şehirlerde daha yüksek ama genelde iki evden birinde DASK var”Buna yanıt veren Eroğlu, DASK’ın ortak alanları ödediğini ve bu nedenle binada DASK olmayan depremzedenin mağduriyetinin bir kısmının karşılandığını belirtti.

“Üç ayda tamamlanacağını tahmin ediyorum”

çok büyük Ağır yıkımlarda devletin vatandaşın yanında olduğunu belirten Eroğlu, “Şu ana kadar 272 bin hasar dosyası geldi. Ödemeler hemen yapıldı. Alınan sıcak para birçok soruna çözüm oluyor. Tamamlanacağını tahmin ediyorum. Ortada mevcut varlığın temel inşaat bedelini DASK karşılıyor, arsa bedeli ve spekülatif artışlar karşılanamıyor” diye konuştu.söz konusu.

DASK ve Tarım Sigortaları Havuzu’nun (Tarsim) ülkede devrim niteliğinde iki kurum olduğunu belirten Eroğlu, Tarsim hasarlarının yüzde 60’ının tamamlandığını bildirdi.

“Şimdi bir ek yap”

DASK’taki kefaletlerin geçen yıl sonunda 320 bin liradan 640 bin liraya çıkarıldığını hatırlatan Eroğlu, vatandaşların haklarını kaybetmemesi için poliçesi olanların acele acentelerini aramasını önerdi.

Eroğlu, DASK ödemelerinin poliçe üzerinden yapıldığını, dolayısıyla tapudaki metrekare ile poliçedeki büyüklüğün aynı olması gerektiğini de hatırlattı.

“Milyarları bulmak için”

Bölgede 1 milyon 129 bin adet poliçe bulunduğunu ve bugüne kadar 272 bin adet hasar ihbarı geldiğini kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu: “1 milyar lira ödendi. Ancak ödemeler milyarları bulacak. Kurumun nakitte 25 milyar lirası var. Marmara depreminin bedelini ödemek için 1,5 trilyon liralık bir garanti daha var.” “1 milyar dolar karşılık ayırdık. Talep geldikçe ödeyebilecek durumdayız. 1 milyar dolar provizyon verildi, en fazla 2 milyar dolar olur ama daha da yukarı çıkarsa gider.” ödeme gücü var.”dedi.

“Kayıp şahıslarda yasaya uymak zorundayız”
Gelişmelerin özellikle reasürans tarafında maliyet artışını da beraberinde getireceğine işaret eden Eroğlu, “Öz sermaye ihtiyacı olabilir, ihtiyaç olursa yatırımcılardan para talep edeceğiz. Gerekirse biz de isteyeceğiz.” Hükümetten destek için Sayın Bakanımız Nureddin Nebati’nin sözü var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu